Geboortesteen september: Saffier

Ben je in september geboren dan is saffier jouw geboortesteen. 
 

Het woord saffier komt van het Griekse woord sappheiros, dat heldere blauwe steen betekende.

Saffier komt net als robijn van het mineraal korund.

Ze komt in vele kleuren voor (behalve rood) en wordt in het engels daarom fancy coloured sapphire genoemd. De grote roze steen rechtsonder is de Padparadscha, heel gewild maar zeldzaam en dus heel prijzig. Andere gewilde kleuren zijn koningsblauw en korenblauw.

Door haar kwaliteiten behoort saffier tot de top edelstenen.

De hardheid is negen (op de hardheidsschaal Mohs van 10).

De sterkte is uitstekend.

In de blauwe saffier zijn doorgaans insluitsels te zien, zij hebben echter pas een negatief effect op de waarde als de helderheid echt minder wordt. Vind je een blauwe saffier zonder zichtbare insluitsels dan zal deze ook een stuk duurder zijn. 

Soms zelfs zijn de insluitsels een reden waarom de waarde ineens een stuk meer wordt. Als er heel fijne insluitsels zijn die een fluweelachtige weerkaatsing van het licht laten zien, zonder de helderheid echt aan te tasten, is dit weer heel gewild zelfs. De korenblauwe saffieren uit Kashmir zijn hier een voorbeeld van. Andere gewilde blauwe saffieren, de koningsblauwe,  komen uit Myanmar. 
De "fancy coloured sapphires" komen voornamelijk uit Amerika. 

Ik zeg het wel vaker, aan de insluitsels kun je de steen herkennen en hoeft dus niet per definitie een slecht iets te zijn. 

Om al deze kwaliteiten is saffier al vaak in de historie toegepast in kostbare juwelen bij "royalty & rich and famous". Beroemd is de verlovingsring van lady Diana Spencer, prinses van Wales, die nu siert aan de hand van Catherine, hertogin van Cambridge.

Benieuwd geworden naar deze mooie edelsteen? Ik laat je er graag van genieten door ze op zicht in huis te halen. 

Ik maak er graag jouw lievelingssieraad mee. 

In een intake gesprek kunnen we de mogelijkheden bespreken. 

 

Zie ik je terug in mijn atelier? 

Liefs

Lydia